Spárga Hollandi mártással
Hozzávalók:
4 adaghoz
2 kg fehér spárga, só, 1 csipet cukor, 2 dkg vaj,
Mártás:
12,5 dkg vaj, 2 tojássárgája, 2 ek langyos víz, 1 kk citromlé, só, Cayenne-bors, 0,5 dl tejszín
- A spárgát éles késsel vagy zöldséghámozóval a fejétől lefelé meghámozzuk; a fej alatt 1-2 cm-rel vékonyan kezdjük, majd a vége felé a héját vastagabban vágjuk le. A fás végeket levágjuk.
- Egy nagy lábosba vizet öntünk, egy csipet sót, cukrot és vajat hozzáadjuk, közepes lángon puhára főzzük.
- A vajat takaréklángon felolvasztjuk, de vigyázzunk, nehogy megbarnuljon! A habját leszedjük, hagyjuk, hogy a vaj langyosra hűljön, és félretesszük.
- A tojássárgáját a vízzel akkora kerek tálba tesszük, amely egy lábosba belefér, de az aljára nem ér le. A lábosban annyi vizet forralunk, hogy a tál éppen fölé érjen. A tojássárgáját sűrű, habos krémmé verjük, és a víz fölé állítjuk, tovább verjük.
- A vajat először cseppenként, majd, ha a tojásmassza sűrüsödni kezd, vékony sugárban beleöntjük. Közben állandóan keverjük, nehogy a krém összeessen.
- Citromlével, sóval és borssal ízesítjük, és kissé hűlni hagyjuk. A félig felvert teszínt beleforgatjuk, hozzákeverjük. A lecsepegtetett spárgát a langyos mártással és újburgonyával tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nyári zöldségleves
4 adaghoz
50 dkg spenót, 2 kis cukkini, 20-20 dkg kifejtett zöldborsó és sárgarépa, 1 fej hagyma, 1/2 csokor vegyes zöldfűszer, 3 dkg vaj, 1 ek liszt, 2 zödségleveskocka, 2 ek főzőtejszín, só, őrölt bors
- A spenótot átválogatjuk, alaposan megmossuk, durvára összevágjuk. A cukkinit megmossuk, a két végét levágva vékony csíkokra szeljük. A zöldborsót és a sárgarépát memossuk, a répát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A zöldfűszereket megmossuk, megszikkasztjuk, apróra vágjuk
- A hagymát vajon közepes lángon üvegesre pároljuk. Az előkészített zöldségfélét meg a zöldfűszerek felét hozzáadjuk, és kis lángon, állandóan kevergetve 3 percig pirítjuk.
- A lisztet rászorjuk, és tovább keverve kissé megpirítjuk. 1 liter vízzel felöntjük, a leveskockákat beledobjuk, és felforraljuk. Lefedve, kis lángon 5 percig főzzük, amíg a zöldborsó meg nem puhul.
- A tejszínt hozzáadjuk, jól elkeverjük. A levest utánasózzuk, megborsozzuk, és tálalás elött a maradék zöldfűszerrel megszorjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!